info@kootstrarijopleidingen.nl088-980030006-21838761

Veelgestelde vragen

Wat is een gezondheidsverklaring?

In de gezondheidsverklaring staan vragen over je gezondheid. De gezondheidsverklaring mag je invullen via mijn.cbr.nl met je digid. Als het CBR akkoord is mag de rijschool een praktijkexamen voor jou inplannen.

Waarom moet ik de rijschool machtigen?

Als je de rijschool hebt gemachtigd via mijn.cbr.nl  dan mag de rijschool voor jou een Tussentijdse toets en praktijkexamen inplannen. Het CBR rijschoolnummer van Kootstra Rijopleidingen is: 4855N9

Zijn de lessen logisch –van makkelijk naar moeilijk– opgebouwd?

De lessen zijn logisch opgebouwd. We werken met een instructiekaart waarop we jouw vorderingen bijhouden. De vorderingen worden elke les met jou besproken.

Staat de leswagen stil voor uitleg?

Tijdens een uitleg wordt de leswagen stilgezet bijvoorbeeld bij een uitleg van een nieuw leeronderdeel of een moeilijke verkeerssituatie.

Haalt de instructeur me thuis op?

We komen je thuis ophalen en je wordt ook weer thuis gebracht. Afwijkingen (school, werk, station, etc) zijn in overleg met de instructeur mogelijk.

Mag ik roken tijdens de rijles?

Nee. Er wordt tijdens de rijles niet gerookt, ook niet door de instructeur. We willen de tijd zo effectief mogelijk besteden. Verder is het voor niet-rokers niet prettig om te lessen in een auto waarin is gerookt.

Heb ik les van een vaste instructeur?

Je hebt les van een vaste instructeur. Maar mocht je over willen stappen naar een andere instructeur bij Kootstra Rijopleidingen dan is dat altijd mogelijk. Bij ziekte of andere omstandigheden zullen wij u vooraf informeren.

Kan ik de rijopleiding in termijnen betalen?

Ja, het is mogelijk om de rijopleiding in termijnen te betalen. Hiervoor zijn per pakketbedragen en termijnen vastgesteld.

De rijschool is lid van de VRB wat is mijn voordeel?

Wie rijlessen neemt bij een VRB-rijschool maakt een verstandige keuze. Of het nu gaat om deskundige instructeurs die zich houden aan de VRB-gedragscode, goed onderhouden lesauto’s, inzicht in je vorderingen, een aantrekkelijke en betrouwbare lesovereenkomst en natuurlijk een goed slagingspercentage; een VRB-rijschool biedt het allemaal.

Hoeveel auto rijlessen heb je gemiddeld nodig?

Gemiddeld heb je tussen de 35 en 40 rijlessen nodig om een auto rijbewijs te halen.

Hoe lang is je theoriecertificaat geldig?

Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Wat is een tussentijdse toets?

De tussentijdse toets wordt na driekwart van je rijopleiding afgenomen door een CBR examinator. Hierbij maak je kennis met alle aspecten van het examen. De toets duurt net als het praktijkexamen 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf, je rijdt dus ruim 40 minuten. De toets wordt in je eigen lesauto afgenomen en jouw instructeur rijdt mee en is bij het eindgesprek aanwezig.

Uit onderzoek van het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat praktijkexamendeelnemers die een tussentijdse toets doen 20% meer slagingskans hebben.

Krijg ik tijdens het praktijkexamen dezelfde examinator als tijdens de tussentijdse toets?

Bij het inplannen van een examinator wordt geen rekening gehouden met afname van examens of toetsen uit het verleden.

Als ik bij de tussentijdse toets een vrijstelling heb gehaald van mijn bijzondere verrichtingen, is dat voor altijd geldig?

Nee, jouw vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen is alleen geldig voor het eerst volgende praktijkexamen.

Hoe kun je een praktijkles voorbereiden?

Aan het einde van de rijles bespreekt de instructeur met jou de vorderingen met behulp van een instructiekaart. Tevens geeft de instructeur aan welke onderdelen tijdens de volgende rijles behandeld zullen gaan worden. Deze onderdelen kun je theoretisch voorbereiden met behulp van een praktijkboekje die verkrijgbaar is bij je instructeur. Hoe beter je voorbereid bent hoe meer tijd we voor de praktijkles zelf overhebben.

Wat is een proefexamen?

Een proefexamen is een simulatie van het echte praktijkexamen, de proef wordt door je eigen instructeur afgenomen. Je start vanaf de examenlocatie bij het CBR. Je zult net als tijdens het praktijkexamen zelfstandig een route moeten rijden, meerdere bijzondere verrichtingen uitvoeren en je zult op de examenonderdelen worden getoetst. Aan het einde van het proefexamen wordt de uitslag met je besproken. Dit zal resulteren in een aantal aandachtspunten waar je vervolgens samen met je instructeur aan kunt gaan werken.

Kan ik beter voor losse rijlessen of voor een pakket kiezen?

Met een pakket ben je voordeliger uit en heb je de mogelijkheid om de beschikbare rijlessen en het praktijkexamen direct in te plannen. Hierdoor heb je een doel om naar toe te werken en zijn je lesdata voorafbekend. Indien je niet exact weet welk pakket het beste bij jouw situatie past, kies dan voor een intake of losse rijlessen.

Kan ik beter 1 rijles of meerdere rijlessen achter elkaar rijden?

Een dubbele lestijd is beter dan één rijles van 50 minuten. Het voordeel is dat je langer gefocused met de praktijk bezig bent. Je hebt ook meer tijd om rijvaardigheid en verrichtingen te oefenen.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op mijn theorie-examen?

Je kunt je het beste voorbereiden met een theoriecursus. De cursus duurt 4 avonden en aansluitend het theorie examen. Hogere slagingskans, persoonlijke feedback en duidelijke uitleg.

Heb ik een theoriecertificaat nodig voordat ik start met praktijklessen?

Je kunt aan je rijopleiding starten zonder theoriecertificaat. Het is wel belangrijk om het zo spoedig mogelijk te halen. Immers, met een theoriecertificaat ben je goed op de hoogte van de verkeersborden en regels en dit helpt je sneller op weg tijdens je rijlessen.

Wanneer mag je op voor je theorie examen?

Je moet 16 jaar zijn om theorie examen te kunnen doen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Bestaat de mogelijkheid een les in te halen als je er één afzegt?

Als je voor 48 uur van je geplande rijles afzegt is er de mogelijkheid om je rijles in te halen.

Hoe oud moet je zijn om met praktijklessen te beginnen?

Om met praktijklessen te beginnen moet je minimaal 16,5 jaar zijn. Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen.

Hoe lang duurt 1 autorijles?

1 autorijles duurt 50 minuten. De meeste kandidaten plannen een dubbele rijles (100 minuten) per week.

Rijlesplanner?

Op de rijlesplanner heb je een duidelijk overzicht van de rijles tegoeden, facturering, betalingen en leskaart. Wanneer de inlogcodes voor de rijlesplanner via je mailadres zijn ontvangen mag je deze binnen 24 uur activeren anders is de link niet meer bruikbaar. Wanneer de link niet meer bruikbaar is kun je deze opnieuw bij de rijschool opvragen.

Hoeveel rijles tegoed heb ik nog in mijn pakket?

Via de rijlesplanner kun je jouw rijles tegoed inzien. Als je bijvoorbeeld voor het actiepakket auto hebt gekozen dan heb je 25 rijlessen van 50 minuten tegoed. Dat is totaal 20 uur en 50 minuten. Omdat het mogelijk is om 50, 75 of 100 minuten per rijles in te plannen zal dit tegoed van deze rijles van het totaal afgehaald worden. Mocht je hier nog vragen over hebben kun je altijd contact opnemen met de rijschool.

Heb je een vraag die hier niet bijstaat?

Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.